Van Go Vino

De Kunst van het Maken van Witte Wijn: Van Druif tot Blik

wijn-uit-blik

Witte wijn, met zijn heldere kleur en verfijnde smaak, is een geliefde drank waarvan wereldwijd wordt genoten. Maar hoe wordt dit heerlijke elixer eigenlijk gemaakt? Ontdek de boeiende reis van druif tot blik terwijl we de kunsten van het maken van witte wijn ontrafelen.

Stap 1: Druivenoogst en selectie

Het avontuur begint in de wijngaard, waar de juiste druiven worden gekozen op basis van hun variëteit, rijpheid en kwaliteit. Voor witte wijn worden vaak druiven met een lichtere schil gebruikt, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling. Een zorgvuldige oogst en selectie zorgen voor de beste basis voor de wijn.

Stap 2: Persen en ontstelen

Na het oogsten worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht, waar ze worden geperst om het sap te extraheren. Bij witte wijn worden de schillen, zaden en stengels doorgaans verwijderd, aangezien het sap van de druiven het belangrijkste element is voor de kleur en smaak van de wijn.

Stap 3: Fermentatie

Het verse druivensap wordt overgebracht naar roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten om te fermenteren. Tijdens de fermentatie worden suikers omgezet in alcohol door gistcellen. Bij witte wijn wordt vaak gekozen voor een gecontroleerde koele fermentatie om de fruitige en florale aroma's te behouden.

Stap 4: Klaring en rijping

Na de fermentatie wordt de jonge wijn vaak gezuiverd om ongewenste deeltjes te verwijderen, wat kan resulteren in helderdere wijn. Afhankelijk van de stijl kan witte wijn vervolgens rijpen in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. Deze rijping geeft de wijn de kans om smaken te ontwikkelen en te verfijnen.

Stap 5: Blenden en bottelen

Sommige witte wijnen worden geblend, waarbij wijn uit verschillende vaten wordt samengevoegd om een harmonieuze smaak te bereiken. Zoals bij onze wijn waarin wij de Sauvignon Blanc en Riesling druiven combineren tot een unieke smaak! Na het blenden wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Witte wijn wordt meestal jonger gebotteld of ingeblikt dan rode wijn om de frisheid en levendigheid te behouden.

Stap 6: Genieten van witte wijn

En nu, na dit fascinerende proces, is het tijd om te genieten van het eindresultaat. Serveer 'm lekker koud om die smaken te laten knallen. Of je nu voor een droge Chardonnay gaat of een fruitige Sauvignon Blanc, je gaat genieten als een baas. Witte wijn serveer je gekoeld om de smaken en aroma's optimaal tot hun recht te laten komen. 

En voor degenen die op zoek zijn naar dé moderne en handige manier om van witte wijn te genieten, kijk niet verder dan onze wijn in blik! We hebben de geweldige smaken van witte wijn gevangen in deze handige blikjes, zodat je overal kunt genieten van het witte-wijnavontuur. Dus, hef je blikje op en laat het feest beginnen! Proost op het maken van witte wijn en het plezier van wijn in blik!

Ervaar de voordelen van wijn in blik zelf!